Ingeborg-prisen deles ut årlig til en person eller organisasjon som løfter kvinner i rørbransjen eller som på en annen måte har gjort en innsats i arbeidet med å øke kvinneandelen til rørleggerfaget.
Prisen for 2021 er tildelt Brakkeaksjonen og ble utdelt på Ingeborg-Nettverkets digitale Inspirasjonsdag, torsdag 14. oktober.

Dette synes vi i Unionen er utrolig hyggelig, og til inspirasjon for å arbeide videre med tilrettelegging for å få flere kvinner i bygg og anlegg.
Arbeidet med å få endret Arbeidsmiljøloven, slik at det ikke skal være tvil om at det skal rigges for både kvinner og menn på alle byggeplasser, har fått en vitamininnsprøytning med denne prisen.
Brakkeaksjonen er et felles prosjekt mellom Elektroarbeidernes fagforening, Norsk Arbeidsmandsforbund avd. 6 og Unionen Fagforening. Gjennom dette prosjektet informerer vi medlemmer og andre om lov- og avtaleverkets bestemmelser om brakkeforhold, samt at vi reiser på byggeplasser i bergensområdet og sjekker forholdene i spise- og skiftebrakkene.
Siden oppstarten har Brakkeaksjonen vært på over 200 inspeksjoner, og samarbeidsprosjektet har absolutt har vært en suksess. Utviklingen av brakkeforholdene har blitt merkbart bedre, og det er knapt en byggeleder som ikke vet hvem Brakkeaksjonen er når de kommer.
Brakkeaksjonen opplevde etter oppstarten en manglende vilje til å rigge for kvinner. Fra 2017 har derfor Brakkeaksjonen konsekvent rapportert om manglende rigging for kvinner til Diskriminerings- og likestillingsombudet, Arbeidstilsynet, Byggherre og Riggansvarlig. I dag kan vi med stolthet si at vårt fokus på dette feltet til slutt er blitt kronet med seier. Fra i år skal alle tarifferte byggeplasser ha separate garderober og toaletter for kvinner og menn. Dette er nå slått fast blant annet i Fellesoverenskomsten for byggfag og Landsoverenskomsten for elektrofagene.
Kvinneandelen i bygg øker
Det er mange grunner til at andelen kvinner i bygg og anlegg går opp, men de fysiske arbeidsforholdene er definitivt en av grunnene til økningen.
Flere jenter enn noen gang søker seg til bygg- og anleggsteknikk på videregående. I 2012 var kun fire prosent av søkerne jenter. I år er andelen 10 prosent av søkerne. Det er en formidabel økning på under 10 år.
Det beviste arbeidet med å øke kvinneandelen i bransjen bærer frukter, og forhåpentligvis er vi i ferd med å forlate inngrodde meninger om at det kun skal rekrutteres fra halve befolkningen.
Vi lover Ingeborg-Nettverket at vi skal fortsette arbeidet med å kontrollere brakkeforholdene på byggeplassene våre. Vi kan også med glede meddele at det startes opp Brakkeaksjon i både Trondheim og Oslo den nærmeste tiden.
Tusen takk for en gjev pris!
Twitter
@unionen747