Unionen Fagforening støtter våre kamerater i bussbransjen i den pågående streiken. Det er mye i bussjåførenes hverdag som må endres. Krevende arbeidstidsordninger, sikkerhetsutfordringer og lav lønn.
Tilbake i 2007 ble arbeidsgivere og arbeidstakere i bussbransjen enige om at bussjåførene skal ha lønn på linje med lønnen i industrien. Etter at 13 år er gått har avstanden økt ytterligere med over 16 000 kroner. Denne utviklingen må snues, og den jobben har bussjåførene startet i dette oppgjøret.
Sikkerheten utfordres
Jobben som bussjåfør er tilnærmet umulig å kombinere med et normalt familieliv. De kan være opptatt på jobb i opp mot 70 timer per uke, og får kanskje kun betalt for halvparten. Dette kalles delt skift, hvor de må ta fri uten lønn midt på dagen. Dette, i kombinasjon med et konstant press på å holde rutetider, samt utfordringer for få tid til tilstrekkelig med pauser, går ut over sikkerheten til både sjåfører og passasjerer.
En annen sikkerhetsutfordring er at sjåføren er lovpålagt å foreta sikkerhetssjekk av bussen uten at det er satt av nok tid. Sjåførene skal ikke måtte gjøre slikt arbeid på fritiden.
Arbeidsgiversiden bruker pandemien vi er oppe i som et påskudd for å få slutt på streiken hver gang de uttaler seg. De appellerer bevist til Regjeringen for å få avsluttet streiken med tvungen lønnsnemnd. Men virkeligheten viser at publikum tilpasser seg. Anbefalingene fra helsemyndighetene følges selv om folk får utfordringer med en busstreik i en periode. Og er arbeidsgiverne tilstrekkelig bekymret, så er det nok bare å signalisere at de vil tilbake til forhandlingsbordet. Noe grunnlag for lønnsnemnd er ikke tilstede.
Stå på i en rettferdig kamp! Vi andre organiserer reisene våre litt annerledes til dere er i mål.
Twitter
@unionen747