Det skal være separate dame- og herregarderober og toalett med egen inngang på alle byggeplasser hvor det rigges for flere enn ti arbeidstakere. Det er et viktig skritt i riktig retning og en stor seier for Unionen og alle andre som har jobbet for dette.
Det er i det anbefalte forslaget til ny Fellesoverenskomst for byggfag (FOB), som ble ferdigforhandlet 15 timer på overtid, vi finner denne viktige enigheten som skal tre i kraft neste sommer.
Det startet hos rørleggerne
Rørleggersvennenes forening sitt kvinneutvalg ble videreført og utvidet da rørleggerne kom inn i Unionen i 2019. En av de sakene de jobbet mest med var garderobeforhold for begge kjønn.
Selv om vi ser på kalenderen at vi befinner oss i 2020, er det alt for mange byggeplasser hvor det ikke er tilrettelagt med garderobe for kvinner. Det skal være skiftebrakke for alle som jobber på bygg, uavhengig av om det er kvinnelige håndverkere på byggeplassen eller ikke, det slås fast i arbeidsplassforskriften som er en del av arbeidsmiljøloven. Mangel på fasiliteter for kvinnene skal ikke være grunn for bedrifter til ikke å benytte kvinnelige medarbeidere på bygget, derfor er det så viktig at dette etableres på alle bygg. Men slik lovteksten står i arbeidsplassforskriften er det alt for mange som tolker det dithen at de kan velge om de må rigge for damene eller ikke.

Etter at dette temaet har vært jobbet med kontinuerlig gjennom flere år: Fått medieoppslag, vært tema i Marie Linn Havsgårds (nestleder av Unionens kvinnenettverk DU – Damer i Unionen) mange foredrag land og strand rundt, vært løftet inn i Fellesforbundets landsmøte og foreslått som endring i tarifforhandlingene, og ikke minst at vi bestemte at det skulle være Brakkeaksjonens hovedfokus i 2018 og 2019, så er det i ferd med å bli en endring. Brakkeaksjonen innførte nulltoleranse for varsling til Likestilling- og diskrimineringsombudet og Arbeidstilsynet når vi kommer over byggeplasser hvor det ikke er tilrettelagt med garderobe for kvinner.
Likestillingsombudet, arbeidsgiverne i BNL, Fellesforbundet og tidligere næringsminister Monica Mæland har alle begynt å interessere seg for temaet og har uttalt seg tydelig. Alle er helt enig med Fellesforbundet og Unionen fagforening – egne fasiliteter for kvinner skal være tilstede på alle byggeplasser. Og nå får vi det tariffbestemt.
Men kampen fortsetter
Selv om tariffbedrifter nå skal rigge for kvinner, er det fortsatt store deler av byggebransjen som ikke er underlagt tariffavtaler.
Oslo kommune og Statsbygg har som byggherrer gått foran som gode eksempler og krevd av alle entreprenører som regner på jobber for de to offentlige gigantene tar rigging for begge kjønn inn i anbudet.
Vi skal bruke den tyngden vi har som fagforening for bygningsarbeidere, og sørge for at Bergen kommune og Vestland Fylkeskommune går foran og viser vei i vårt område.
Det som gjenstår etter det er å få med de øvrige offentlige byggherrene til å ta inn kravet i sine anbudsbestemmelser, og ikke minst sørge for en tydeligere skal-bestemmelse i arbeidsmiljøloven. Det siste fordrer en lovendring i Stortinget som vi skal ta så snart vi får en ny Regjering som jobber med og ikke imot arbeidsfolk.
Jorge Dahl
Twitter
@unionen747