Unionen Fagforening setter stor pris på at vi har fått en Regjering som er på vår side. Hurdalsplattformen inneholder mye politikk som vil ha stor innflytelse på det organiserte arbeidslivet, for vår kamp mot sosial dumping, for livslang læring og for en styrket utdanning for yrkesfagene. Men det er områder som må bedres og bli enda tydeligere i regjeringsperioden vi går inn i.
Sosial dumping
Det er skuffende at plattformen ikke er enda tydeligere på at bemanningsbransjen bidrar til utnytting av arbeidsinnvandrere, svekkelse av produktivitet- og lønnsvekst, samt en uthuling av arbeidstidsordninger i arbeidsmarkedet. Vi ønsket oss klare signaler på at det skal jobbes for et forbud slik Arbeidsmiljøloven § 14-12 (5) gir åpning for, og ser ikke nødvendigheten av et det skal gjennomføres et omfattende lovarbeid for å ta i bruk denne lovhjemmelen.
Vi er ellers godt fornøyd med at den generelle adgangen til midlertidig ansettelse skal ut av loven, og vil oppfordre Regjeringen til å samtidig se på lovens mulighet for midlertidig ansettelse ved arbeid av midlertidig karakter. Dette er en bestemmelse hvor mange useriøse legger ned mye arbeid for å finne smutthull.
Den bebudede Norgesmodellen med nasjonale seriøsitetskrav har vi allerede, sammen med resten av byggmiljøet i Fellesforbundet, laget konkrete forslag til og ser fram til at kommer på plass.
Vi er også glad for at vi igjen skal få en kollektiv søksmålsrett. I dag er det sjeldent saker knyttet til sosial dumping kommer for retten, utelukkende av den grunn at arbeidstakerne ikke tør å utfordre arbeidsgiver.
En utviding av solidaransvaret til også å gjelde byggherre tar vi imot med glede. Det skulle bare mangle at ikke byggherre også tar ansvar for at de som utfører arbeidet på bakken får de lønns- og arbeidsvilkårene de har krav på.
Organisert arbeidsliv
En dobling av fagforeningsfradraget på skatten er en god begynnelse for videreforedling av et organisert arbeidsliv. Men vi venter med å sprette sjampanjen til den dagen vi kan avslutte den evinnelige diskusjonen og innføre en bestemmelse om at det gis fullt fratrekk for hele kontingenten. Det fortjener organiserte arbeidstakere.
At partene i arbeidslivet igjen skal være representert i relevante regjeringsutvalg er viktig for å kunne utvikle trepartssamarbeidet. Den blå regjeringens utelukkelse av partene i ulike utvalg var en nedbygging av et samarbeid som har betydd mye for framveksten av et godt og trygt arbeidsliv.
For å videreutvikle det organiserte arbeidslivet foreslås det å gi virksomheter som er bundet av tariffavtale med fagforeninger med innstillingsrett ytterligere unntak og rettigheter. Dette er flott og viktig. Det er ingen tvil om at Arbeidsmiljølovens endring i januar 2019, om at det kun skal være lov å bemannes opp i tariffbedriftene, har hatt en god effekt. Det vi savner når det gis slike unntak og rettigheter i loven, er oppfølging og sanksjonsmuligheter fra Arbeidstilsynet. Det er derfor gledelig å registrere at plattformen tilsier en styrking av Arbeidstilsynet, og at bruken av overtredelsesgebyr skal økes.
På utdanningsområdet kan det skje mye bra framover
Det kanskje viktigste signalet på dette området, er at den praktiske læringen i skolen skal styrkes. Det er viktig som et tiltak for å løfte elevenes praktiske evner og kunnskap, og på den måten få flere søkere til yrkesutdanningen.
Så gleder det oss at alle ungdommer som er kvalifisert etter vg2 skal sikres en læreplass i bedrift, og at de skal få et utstyrsløft mens de fortsatt går på skolen. At mange elever som er kvalifisert ikke får muligheten til å fullføre et fag- eller svennebrev, er en meningsløs sløsing med ressurser. Og utdanningen som gis på skolen må være relevant for arbeidslivet de skal ut i.
Satsing på en kompetansereform for arbeidslivet som sikrer arbeidstakere en reel mulighet til etter- og videreutdanning er god lesning, og at Regjeringen skal sikre at staten bidra til finansieringen er en god håndsrekning til partene i arbeidslivet. Vi forventer at denne finansieringen inneholder kompensasjon for tapt lønn. Det er kun arvinger og lottomillionærer som kan ta fri ett år eller to fra jobben for å videreutdanne seg. Ekstra viktig vil en kompetansereform med kompensasjon for tapt lønn være for et arbeidsliv som skal endre samfunnet til ett nullutslippsamfunn.
Forslaget om at informasjon om fagforeningenes rolle og om trepartssamarbeidet skal styrkes i skolen er viktig. Det har vi etterspurt lenge. Organisasjonsprosenten, og videre tariffdekningen i Norge, er helt avhengig av at barn og unge lærer om disse temaene tidlig.
Regjeringen ønskes lykke til med arbeidet. Plattformen er et godt utgangspunkt på de nevnte områdene, men vi lover at vi skal passe på og følge dere opp.
Twitter
@unionen747